Τετάρτη

Απόκομμα από άρθρο εφημερίδα ''Αμαρυσία''

ΤΡΙΑ  ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ-ΟΙ ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ
ΜΕ ΤΑ  ΙΔΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Είναι κοινά αποδεκτό και συγχρόνως αυτονόητο ότι η κριτική και ο έλεγχος αποτελούν συστατικά στοιχεία της δημοκρατικής λειτουργίας θεσμών και οργάνων που επιβάλλουν τον υπεύθυνο πολιτικό λόγο και αντίλογο, την προγραμματική πρόταση, τη σύνθεση, την ενωτική έκφραση.
Η κριτική είναι μια οπτική γωνία από την οποία ο καθένας μας βλέπει το αύριο, κρίνει συγκρίνει, διερευνά, συζητά,  διαλέγεται, αμφισβητεί, επικρίνει, αλλά και προτείνει. Δε γίνεται για να καταστήσουμε κυρίαρχη θέση τη δική μας υποκειμενική κρίση, τη δική μας υποκειμενική αλήθεια. Το σωστό δεν το κουβαλάει κανένας από εμάς. Ο καθένας μας κουβαλάει ένα μέρος από αυτό, που όμως, το προβάλλει και το θέτει στη βάσανο της κριτικής, της απόρριψης ή της αποδοχής. Τέλος είναι η κριτική μια διαδικασία περισυλλογής και αυτοκριτικής για ό,τι  έπραξε ή δεν έπραξε ο καθένας μας.
Στηριζόμενος σ’ αυτές τις αρχές θα προσπαθήσω να διατυπώσω τη γνώμη μου και την κριτική μου για τα τρία χρόνια διοίκησης της νέας δημοτικής αρχής.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
Η νέα δημοτική αρχή ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Από την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όλες οι δημοτικές παρατάξεις δεσμεύτηκαν να συμβάλλουν και να στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία που θα οδηγεί την πόλη μπροστά.
Στόχος όλων και δέσμευση ήταν η αναβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου. Για να κατακτήσει το ρόλο του το δημοτικό συμβούλιο, πρέπει να είναι  κέντρο προβληματισμού, συζήτησης και αποφάσεων για όλα τα θέματα που απασχολούν την πόλη και τους κατοίκους και όχι να είναι μια λέσχη ατέλειωτων συζητήσεων, αντιπαραθέσεων σε προσωπικό επίπεδο και τακτικών φθοράς μεταξύ αντιπάλων, όπως παρατηρήθηκε και παρατηρείται σε πολλές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας.
Η παρατεταμένη παρελθοντολογία, η γενικευμένη ευθύνη, ο απρόσωπος καταλογισμός ευθυνών, οι προσωπικές επιθέσεις του κ. δημάρχου υποβάθμισαν και υποβαθμίζουν το θεσμό και το κύρος του δημοτικού συμβουλίου. Όλοι μας έχουμε ανάγκη το λιτό και καίριο λόγο και  ψάχνουμε στα πρόσωπα του δημόσιου βίου τη γνήσια συμπεριφορά. Γιατί περισσότερο και από τις απόψεις και τις θέσεις τους σέβεται κανείς την εν γένει συμπεριφορά τους και τιμά τη στάση τους.
Ο απολογισμός του έργου της Δημοτικής Αρχής ενός Δήμου αποτελεί συστατικό Δημοκρατικής  λειτουργίας ,δημόσιας διαβούλευσης και κοινωνικής συνοχής. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι πολίτες το πλάνο δράσης του Δήμου και το αποτέλεσμα που προκύπτει στην καθημερινότητα του πολίτη .Είναι επίσης πολύ σημαντικό και ενισχυτικό της προσπάθειας του Δημάρχου να μιλήσει και για αυτά που δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν. Οι πολίτες εκτιμούν  πάντα την ειλικρίνεια, τη σαφήνεια αλλά και την πρόθεση των Δημοτικών αρχόντων. Δεν εξυπηρετεί κανέναν ένα πλούσιο, γυαλιστερό έντυπο απολογισμού που το χαρακτηρίζουν οι στημένες  φωτογραφίες, το παιχνίδι των εντυπώσεων και ο κομπασμός για ένα φτωχό έργο.
Πλούσιος σε φωτογραφίες και έντυπα.
Αποσπασματικός στην υλοποίηση.
Φτωχός σε αποτελέσματα.
Αναποτελεσματικός για την πόλη.
Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του Γ’ απολογισμού της Δημοτικής Αρχής που παρουσίασε ο Δήμαρχος κ. Πατούλης στο στάδιο ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010.
Είναι κρίμα ,κ. Δήμαρχε ,γιατί  οι πολίτες περπατούν όλη μέρα στην πόλη και δεν έχουν διακρίνει τόσα πράγματα που έχετε πει. Δεν φαίνονται πολύ καθαρά και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σας προβληματίσει.
Όμως ,το καλύτερο μέτρο για ένα Δημοτικό Απολογισμό είναι η πάντα σοφή άποψη των ίδιων των πολιτών. Τρία χρόνια  τώρα οι πολίτες που ζουν και εργάζονται στο Μαρούσι διαπιστώνουν κάθε μέρα, ότι παραμένει η πόλη  βρόμικη, πνιγμένη στο τσιμέντο και στην κυκλοφοριακή ασφυξία, χωρίς επαρκές πράσινο ,χωρίς επαρκείς ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους με γειτονιές απρόσωπες και υποβαθμισμένες με ένα Δήμο ελάχιστα φιλικό και εξυπηρετικό για τον πολίτη.
Η Δημοτική αρχή είχε ορίσει στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2009 ως πρώτη προτεραιότητα την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα περνούσε από τη διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου.
Τρία χρόνια Δημοτικής αρχής  σήμερα μήπως ο Δήμος μας εξακολουθεί να είναι σπάταλος και αναποτελεσματικός; Μήπως και σήμερα αντιστεκόμαστε στα αρνητικά; Μήπως και σήμερα γίνεται το νοικοκύρεμα των υπηρεσιών του Δήμου; Μήπως και σήμερα συνεχίζεται η ρουσφετολογία σε έκτακτο προσωπικό σε βάρος των εργαζομένων για πολλά χρόνια στο Δήμο; Μήπως και σήμερα κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις τους με τους εργαζομένους  με τις παρεμβάσεις τους στα συνδικαλιστικά τους σωματεία;
Αλήθεια ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο Δήμος; Λειτουργούν οι διάφορες υπηρεσίες συντονισμένα και αποτελεσματικά; Σε ποιες κινήσεις-πρωτοβουλίες προχώρησε η νέα Δημοτική αρχή   και ποιες προοπτικές ανοίγονται για το μέλλον; Ποια είναι η ανταπόκριση των εργαζομένων στις προσπάθειες αυτές; Αλήθεια ποιες προσπάθειες έγιναν για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων;
Αλήθεια πώς προέκυψε πλεονάζων προσωπικό 105 εργαζομένων στο Δήμο και συγκεκριμένα  στον Οργανισμό Εργασίας,  όταν στη θέση τους προσλαμβάνονταν έκτακτο προσωπικό;
Υποσχεθήκατε κ. Δήμαρχε μια νέα διοίκηση στο Δήμο. Υποσχεθήκατε νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και πραγματικές ανταποδοτικές λειτουργίες. Υποσχεθήκατε να δώσετε μάχη για ένα καθαρό Μαρούσι για να πιάσουν τόπο  τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες. Ρωτήστε τη γνώμη τους, σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Όλοι το ίδιο θα σας πουν. Δεν ήταν χειρότερα πριν.
Υποσχεθήκατε σειρά από ελεύθερους χώρους ,απαλλοτριώσεις (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχίας το οικόπεδο Παναγόπουλου).
Υποσχεθήκατε λύση στο κυκλοφοριακό. Η κατάσταση χειροτερεύει.
Yποσχεθήκατε πρωτοβουλίες, δράσεις και υποδομές που θα ενισχύουν και θα διαμορφώνουν την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.
Υποσχεθήκατε ανάπτυξη και διεύρυνση του μαζικού αθλητισμού με αξιοποίηση ανοικτών γηπέδων και πολιτική για τα αθλητικά σωματεία της πόλης.
Υποσχεθήκατε παρεμβάσεις στα σχολεία που θα αφορούσαν την αισθητική, την αναπαλαίωση των παλαιών κτιρίων, την κατασκευή νέων κτιρίων  για το 8ο Γυμνάσιο , το 6ο και το 9ο Λύκειο ,το πράσινο και την αξιοποίηση των αύλειων  χώρων.
Υποσχεθήκατε στο Δημοτικό συμβούλιο την απόδοση στα σχολεία του φόρου των ηλεκτροδοτούμενων χώρων(περίπου 1.000.000€) χρήματα που ενώ έχουν εισπραχθεί δεν έχουν αποδοθεί ακόμη στα σχολεία.
Υποσχεθήκατε…… Υποσχεθήκατε…… Υποσχεθήκατε…….
Και όμως, απέναντί σας δεν είχατε μία αντιπολίτευση που στάθηκε μηδενιστικά στις προσπάθειές σας, αλλά ούτε συμβιβαστικά  απέναντί σας. Η αντιπολίτευση που ασκήσαμε και ασκούμε είναι γόνιμη και εποικοδομητική και παράλληλα αποκαλυπτική. Θεωρούμε ότι είναι αντιπολίτευση μέτρου και ευθύνης. Δε φοβηθήκαμε να στηρίξουμε επιλογές που, κατά τη γνώμη μας συμβάλλουν σε ένα κοινό όραμα. Δε διστάσαμε επιλογές που θα οδηγούσαν σε αδιέξοδο να τις αποκαλύψουμε,  να τις αρνηθούμε και να τις καταψηφίσουμε.
Τρία  χρόνια μετά, κάνοντας ένα σεργιάνι στις γειτονιές του Δήμου μας θα διαπιστώσουμε τα προβλήματα να μεγαλώνουν. Αλήθεια κ. Δήμαρχε ποια έργα προγραμματίστηκαν και ποια βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης στις περιοχές της Κοκκινιάς, του Σωρού ,της  Αγίας Φιλοθέης, του Ψαλιδιού ,του Παραδείσου, των Αναβρύτων, της Νέας  Λέσβου, του Αγ.Θωμά.
Ξεφυλλίζοντας το πολιτικό πρόγραμμα του συνδυασμού «Μαρούσι Ανθρώπινη Πόλη»  ο κ. Δημάρχου είχε δεσμευτεί για 6+1 δεσμεύσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη,5+1 δεσμεύσεις για διαφάνεια στα οικονομικά του Δήμου ,5+1 δράσεις για ένα Δήμο στην υπηρεσία του πολίτη,8+2 δεσμεύσεις για καλύτερες μετακινήσεις μέσα στο Μαρούσι,10+4 παρεμβάσεις για  λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του προαστίου μας,4+1 παρεμβάσεις για καθαρό Μαρούσι,3+1 δεσμεύσεις για τους εργαζόμενους στο Δήμο,12+3 πολιτικές για ένα Δήμο με ανθρώπινο πρόσωπο,5+1 δεσμεύσεις για τον αθλητισμό,7+1 δεσμεύσεις για τον πολιτισμό ,9+1 δεσμεύσεις για τη σχολική στέγη,4+1 δράσεις για τη συμμετοχή των νέων στα δρώμενα της πόλης,3+1 δεσμεύσεις για μεγαλύτερη Ασφάλεια στην πόλη. Εδώ δεν χρειάζονται σχόλια, είναι προφανής η ανακολουθία λόγων και έργων.
Τα ερωτήματα είναι πολλά και θέλουν απάντηση. Γιατί ο καλόπιστος πολίτης που ασχολείται με τα δημοτικά δρώμενα αναζητά (και χαίρεται αν βλέπει)αλλαγές βελτίωσης της καθημερινότητας του, όπως χαίρεται όταν μαθαίνει θετικές εξελίξεις και επιτυχίες στα ζητήματα που αφορούν την πόλη του.
Κύριε Δήμαρχε
Πιστεύω ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ευθύνης που καθιστά το Δήμο σε φτωχό συγγενή του κράτους και της κεντρικής εξουσίας ,οφείλεται και στην προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας, στην κεντρική  εξουσία και στις επιλογές της και όχι μόνο στο Δήμο. Μια κυβέρνηση, που αρνήθηκε τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ,που δεν μετέφερε τους πόρους και τις αρμοδιότητες που όφειλε.
Όμως, είχατε και τη δύναμη και το χρέος να εξαντλήσετε τα περιθώρια παρέμβασης. Τολμώ να πω, είχατε και το κύρος να πάρετε και πρωτοβουλίες, να διεκδικήσετε τις ανατροπές και ως επικεφαλής του κεντρικού οργάνου των ΟΤΑ. Επιτρέψτε μου να πω  ότι  δεν το επιχειρήσατε όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα άλλη μια ευκαιρία να πάει χαμένη, άλλη μια πρακτική βιτρίνας να νιώθουν οι δημότες και οι πολίτες ότι επικρατεί.
Δεν πιστεύω ,ότι είστε ευχαριστημένος να προΐσταστε ενός Δήμου, που υλοποιεί το ; % του προϋπολογισμού του, που δεν ξεπερνά το ; %    για επενδύσεις. Δεν πιστεύω ,ότι είστε ευχαριστημένος  που δε γνωρίζει κανείς μας το τι κοστίζουν οι ανταποδοτικές υπηρεσίες και πώς κατανέμονται οι πόροι. Δεν πιστεύω ,ότι είστε ευχαριστημένος  που θεωρήσατε ως πλεονάζων προσωπικό εργαζόμενους με πολλά χρόνια στο Δήμο και στη θέση τους να προσλαμβάνονται συμβασιούχοι.
Αυτά είναι αμείλικτα ερωτήματα, που δε χωρούν στη λογική των δημοτών. Μπορεί να χωρούν στη λογική των αριθμών και του τρόπου που παρουσιάστηκε ο απολογισμός της δημοτικής αρχής ,αλλά που για τους δημότες μένουν πολλά χρόνια αναπάντητα.
Φίλες και φίλοι ,
Όλοι αισθανόμαστε ,ότι φτάνουμε στο τέλος μιας εποχής. Ήδη στην κυβέρνηση βρίσκεται μια παράταξη, που έχει συνδεθεί ιστορικά με τις μεγάλες αλλαγές στη συγκρότηση της δημοκρατίας, είτε περισσότερο είτε λιγότερο πετυχημένες και σήμερα ,παρά τις πολλές δυσκολίες, σπεύδει να ανασυγκροτήσει το κράτος και τους θεσμούς ξανά ,για να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών.
Η μεταρρύθμιση που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και τη ριζική αλλαγή στο κράτος,  γεννά ελπίδα και προοπτική, ότι μπορούν να αναβαθμιστούν οι αναπτυξιακές δομές της χώρας  και προπαντός να δοθεί ζωή στις πόλεις.
Η πείρα μας δείχνει  ότι για  να έχουν επιτυχία όλα αυτά πρέπει η ίδια λειτουργία του Δήμου να εξοπλιστεί με νέους θεσμούς και διαδικασίες διαφάνειας, ελέγχου, χρηστής διοίκησης ,αποτελεσματικής δράσης. Ελπίζουμε  ότι και οι πολίτες του Αμαρουσίου θα εγκαινιάσουν τη μεγάλη και ελπιδοφόρα αυτή αλλαγή στο Δήμο μας, που έχει τόσο τη δύναμη ,όσο και τη θέληση, να γίνει ένας Δήμος πρότυπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου