Τετάρτη

Θέσεις σχετικά με τη σωστή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου

Το δημοτικό συμβούλιο , για να κατακτήσει το ρόλο του , πρέπει να είναι το κέντρο προβληματισμού , συζήτησης και αποφάσεων για όλα τα θέματα που απασχολούν την πόλη και τους κατοίκους της . Πρέπει να παράγει έργο ωφέλιμο και όχι ατελείωτες συζητήσεις , αντιπαραθέσεις σε προσωπικό επίπεδο και τακτικής φθοράς μεταξύ αντιπάλων.
Επειδή το δημοτικό συμβούλιο είναι το κυρίαρχο όργανο διοίκησης του Δήμου και για να αναβαθμιστεί σε πολιτικό, προγραμματικό και ελεγκτικό όργανο όπως προβλέπει και ο Κώδικας πρέπει κατά τη γνώμη μου:
1 Να καθιερωθεί σταθερή η ημέρα συνεδριάσεων του σώματος. Η συνεχής μετάθεση της ημέρας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ,δημιουργεί πολλά προβλήματα στην παρουσία πολλών συναδέλφων  και είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε σε μια ημέρα που θα εξυπηρετεί τους περισσότερους, εκτός ειδικών περιπτώσεων.
2 Οι συνεδριάσεις του να ξεκινούν την προκαθορισμένη ώρα και να μην παρατηρείται το φαινόμενο της μισής και μιας ώρας καθυστέρησης, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Αυτό από μόνο του δημιουργεί κακή εντύπωση στο δημότη που έρχεται να το παρακολουθήσει.
3 Λιγότερα θέματα στις συνεδριάσεις του σώματος, ανάλογα φυσικά με το βαθμό δυσκολίας ,ώστε να δίνεται η δυνατότητα να αναλύονται και να συζητούνται εκτενέστερα και να μην κρατούν μέχρι αργά τα μεσάνυκτα ,όπου είναι δύσκολο κανείς, μετά από μια φορτωμένη και κουραστική ημέρα, να αντέξει τη δοκιμασία και να εκφράσει και άποψη.
4 Να τηρείται η ημέρα του δημότη, τουλάχιστον μέχρι τώρα πολλές φορές δεν τηρείται. Ας μελετηθεί, αν στην ημέρα του δημότη, η συνεδρίαση μπορεί να  είναι αποκλειστικά γι’αυτόν , χωρίς άλλα θέματα συζήτησης ,έτσι δεν περιορίζομαι τις τοποθετήσεις και την επεξεργασία των θεμάτων των δημοτών.
5Παρατηρείται το φαινόμενο οι συνεδριάσεις να διαρκούν μέχρι αργά τα μεσάνυκτα, αδικαιολόγητα πολλές φορές ,γιατί κατά τη γνώμη μου δεν τηρείται ο χρόνος που αναλογεί στον καθέναν από εμάς. Άραγε λοιπόν τήρηση του χρόνου και σφιχτές διαδικασίες.
6 Οι ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων να απαντώνται ,αν είναι δυνατόν την ώρα  που γίνονται ή σε διαφορετική περίπτωση στο επόμενο δημ. Συμβούλιο.
7 Να  δημιουργηθεί ειδικός χώρος ή γραφείο για την ενημέρωση των δημ. Συμβούλων για τα θέματα της συνεδρίασης.
8 Να ορίσουμε πότε θα γίνονται οι συνεδριάσεις του τοπικού Συμβουλίου Νέων και αν είναι δυνατόν να καθιερωθούν δυο συνεδριάσεις το χρόνο σε πρωινές ώρες, για να δίνεται η δυνατότητα των μαθητών των τελευταίων τάξεων των Λυκείων να τις παρακολουθούν και να εκθέτουν τα προβλήματά τους
   Κάθε δημοτικός σύμβουλος οφείλει να λειτουργεί συνθετικά, καλοπροαίρετα και δημιουργικά για το καλό της πόλης ,πρέπει όλοι μαζί να ανακαλύψουμε ξανά τις έννοιες γειτονιά, ,κοινωνικές σχέσεις, κανόνες, λειτουργίας της πόλης, αλληλοσεβασμός, ευθύνη του πολίτη ,δημοκρατικές διαδικασίες ,συλλογικές αποφάσεις, δεσμεύσεις και υλοποίησή τους.
       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου