Κυριακή

ΚΡΙΣΕΙΣ-ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο διάλογος είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας, όπως συστατικό στοιχείο της είναι και η διαφορετική άποψη. Δε νοείται κριτική προσώπων ,θεσμών και οργάνων  χωρίς αυτοκριτική. Είναι πέρα για πέρα άδικο να κριτικάρουμε τους πάντες και τα πάντα χωρίς να κάνουμε αυτοκριτική. Χρειάζεται λοιπόν αυτοκριτική. Χρειάζεται στα όργανα που λειτουργούμε αμοιβαίος σεβασμός, διότι οι λειτουργίες αυτές μας δίνουν την αξιοπιστία, η οποία είναι απαραίτητη για να έχουμε αποτελεσματική διαδικασία, για να έχουμε συναίνεση. Πρέπει να οικοδομήσουμε στους δύσκολους καιρούς που ζούμε νέες σχέσεις εμπιστοσύνης.
Πρέπει να επισημάνω ότι οι όποιες παρατηρήσεις και διαπιστώσεις καταθέτω σήμερα στη συζήτηση για την οικονομική κατάσταση του Δήμου εκφράζουν την αγωνία και τον προβληματισμό μου για την πορεία και το μέλλον του Δήμου. Το ζητούμενο για όλους μας είναι η βελτίωση και επίλυση του οικονομικού προβλήματος του Δήμου μας.
Η συζήτηση αυτή δεν θα έχει πια κανένα νόημα και καταντά και κουραστική και ανούσια από τη στιγμή που η οικονομική κατάσταση στο Δήμο δεν αντιμετωπισθεί βάσει ενός σχεδίου εξυγίανσης και βελτίωσής της.
Δεν έχει νόημα κανένα η κατάθεση και πάλι των ίδιων διαπιστώσεων, όπως επίσης δεν θα προσφέρουν στη συζήτηση τίποτα ουσιαστικό, οι προσθέσεις και οι αφαιρέσεις αριθμών, οι αναλύσεις και οι εξηγήσεις προκειμένου να δικαιολογηθεί το έλλειμμα ή να ισχυρισθεί κανείς ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ή ότι η μια χρονιά ήταν λίγο καλύτερη ή λίγο χειρότερη από την προηγούμενη.
Η ουσία είναι, ότι τα τελικά αποτελέσματα δεν αλλάζουν ακόμη και αν δοθούν τεκμηριωμένες αναλύσεις και εξηγήσεις. Το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου είναι χρόνιο και επιδεινώνεται προοδευτικά. Υπάρχει αδυναμία να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα και να επιτευχθεί ισοσκελισμός εσόδων- εξόδων με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να προστίθενται νέα ελλείμματα στα προηγούμενα και έτσι το συνολικό έλλειμμα να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Είναι βέβαιο ότι εφόσον θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση ο Δήμος θα βρεθεί πολύ σύντομα σε οικονομικό αδιέξοδο και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα αργήσει αυτό να γίνει.
Δεν υπάρχει κανένα νόημα να ειπωθούν για μια ακόμη φορά τα ίδια πράγματα, αν δεν ληφθεί απόφαση για διαχείριση των οικονομικών του Δήμου βάσει σχεδίου με στόχο τη βελτίωσή του. Χρειάζεται σχέδιο και βούληση για συνεχή και σταθερή προσπάθεια.
Έχω και έχουμε επισημάνει ότι η παρατεταμένη παρελθοντολογία δεν ωφελεί, δεν μας φταίνε πολλές φορές οι άλλοι, η προηγούμενη διοίκηση, η εκάστοτε κυβέρνηση και το μνημόνιο. Χρειάζεται και αυτοκριτική από τη διοίκηση για τα αρνητικά και τα θετικά αυτής της πορείας.
Γιατί η διοίκηση έχει παρελθόν και έχει ευθύνη για το τι έκανε ή δεν έκανε  όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό που όλοι διαπιστώνουμε σήμερα, όχι λόγω αντιπολιτευτικής διάθεσης, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα,είναι ότι ο Δήμος μας και σήμερα μετά από πέντε χρόνια της νέας διοίκησης εξακολουθεί να είναι σπάταλος, αναποτελεσματικός και να συνεχίζεται η ρουσφετολογία , η αναξιοκρατία και η αδιαφάνεια.
Διαβάζοντας τα πρακτικά των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων στις συζητήσεις για τους προϋπολογισμούς ο κ. Δήμαρχος πάντα μιλά για προυπολογισμούς νοικοκυρέματος,εργαλεία που υπηρετούν στο ακέραιο όλα όσα υποσχέθηκε στους δημότες.
Στον τελευταίο προϋπολογισμό για το 2011 ο κ. Δήμαρχος αναφέρει χαρακτηριστικά:   ότι η δημοτική οικονομική πολιτική στηρίζεται στους παρακάτω άξονες:
1)    Αναζήτηση νέων εσόδων
2)    Αύξηση εσόδων-καλύτεροι μηχανισμοί είσπραξης
3)    Είσπραξη πόρων από παροχή δημοτικών υπηρεσιών
Θα ήθελα κ. Πρόεδρε να ρωτήσω τον κ. Δήμαρχο, έξι μήνες διοίκησης, το 2011 δηλαδή ,τι βαθμό επιτυχίας σημείωσαν οι παραπάνω άξονες; Αυξήθηκαν τα έσοδα, βελτιώθηκε η καθημερινότητα των πολιτών, οργανώθηκαν καλύτερα οι μηχανισμοί είσπραξης;
Φυσικά κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει και δεν υπήρξε από τη μεριά της διοίκησης ξεκάθαρη οικονομική πολιτική.
Εμείς ως δημοτική παράταξη προτείναμε την κατάρτιση ενός προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης με περιορισμό της σπατάλης, μέτρα για την εξοικονόμηση πόρων, αύξηση εσόδων με βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού, αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, συγκράτηση των δαπανών και καλύτερη διαχείριση.
Εσείς κ. Δήμαρχε μας κατηγορήσατε γι’ αυτό. Η αντιπολίτευση  πρέπει να λειτουργεί μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, να ελέγχει, να επαινεί, να καταγγέλλει τις αποφάσεις της διοίκησης, αλλά συγχρόνως να έχει και μια δυναμική παρουσία με προτάσεις και λύσεις.
Μας ενώνεις όλους η αγάπη για την πόλη μας, για τα προβλήματά της, μας ενώνει η αγωνία για να λειτουργήσει ο Δήμος μας στη δύσκολη αυτή συγκυρία.
Προτεραιότητά μας πρέπει  να είναι οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες και η οικονομική ανασυγκρότηση του Δήμου.
Ο παρακάτω πίνακας αποτυπώνει την αλήθεια για τα οικονομικά του Δήμου(στοιχεία των ορκωτών λογιστών):

2006
2009
ΑΥΞΗΣΗ
ΔΑΝΕΙΑ
62.532.000 €
78.799.000€
26 %
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΔΑΝΕΙΩΝ
34.516.000€
67.111.000€
94%
ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ
97.048.000€
145.910.000€
50%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου